PodEst

Podkast om estetiske læreprosesser

«Estetisk dimensjon og estetiske læringsprosesser - hvilken plass har dette i utdanningssystemet?»

March 3rd, 2022

halvorsen.jpg

Etter et langt liv som underviser i lærerutdanningen, og med særlig oppmerksomhet på det estetiske, er professor emerita i didaktikk , Else Marie Halvorsen, fremdeles engasjert i tematikken. Tematikken er særlig aktualisert gjennom Læreplanen Kunnskapsløftet som ble innført fra høsten 2020, strategien Skaperglede, engasjement og utforskertrang (2019) og i rapporten Estetiske læringsprosesser i grunnskolelærerutdanningene (2020).

I podcasten snakker Else Marie Halvorsen med Ingvild Margrethe Birkeland fra forskergruppen ForEst om hvilken plass disse formuleringene og begrepene har hatt og kan ha i utdanningssystemet. Halvorsen gir en historisk og faglig bakgrunn for sin tenking og er også inne på hvordan man kan oppnå en funksjonell forståelse av begrepene.

Else Marie Halvorsen er dr. philos og professor emerita i didaktikk ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Hun har i mange år vært knyttet til Høgskolen i Telemark (Nå USN) og undervist i pedagogikk i allmennlærerutdanningen der, og i didaktikk og forskningsmetoder knyttet til hovedfag/mastergrad i forming/kunst og håndverk.

Hun var ellers med på å bygge opp og videreføre studiet i hovedfag/mastergrad i formgiving/Kunst og håndverk, og da med særlig ansvar for FOU og didaktikk. Hun har skrevet en rekke bøker og fagartikler om estetikk og pedagogikk – ut fra et kulturpedagogisk perspektiv.

Halvorsens doktorgrad handlet om kulturarv med vekt på den estetiske dimensjonen.

Hennes siste bok Kulturarven i skolen. Felleskultur og elevmangfold , har et kapittel om den estetiske dimensjonen.

https://www.universitetsforlaget.no/Else-Marie_Halvorsen

Podcasten ble tatt opp på Universitetet i Sørøst-Norge under covid 19 vinteren 2021, med strenge forholdsregler for fysiske møter og samvær og opptakerforhold deretter.

I studio: Else Marie Halvorsen og Ingvild Margrethe Birkeland

Produksjonsansvarlig: Ingvild Margrethe Birkeland

Spiralvirkninger mellom undervisning og forskning – Fra dikt til digital collage.

November 10th, 2021

Pene_barn_15_Collage9bzwi.jpg

I denne podkasten samtaler vi om hvordan arbeid med undervisning og forskning kan påvirke hverandre gjennom spiralvirkninger - og om hvordan forskningsforankring, tverrfaglig samarbeid og praksisrelevans kan utøves i lærerutdanningene. Det er førsteamanuensis i norsk, Kirsten Linnea Kruse og universitetslektor i kunst og håndverk, Karete Roksvåg, som sammen har utviklet undervisning, læringsressurser og forskning i prosjektet Fra dikt til digital collage. I tillegg til å vise hvordan undervisning og forskning kan virke i en sammenheng, er prosjektet også et godt eksempel på hvordan man kan arbeide tverrfaglig med estetiske læreprosesser. I samtalen reflekteres det også rundt hvordan dette prosjektet kan knyttes til estetiske læreprosesser. Prosjektet fikk i 2018 støtte fra LUDO-midler ved USN. Samtalen ledes av Tone Cronblad Krosshus.

Link til artikkel: https://journals.uio.no/sakprosa/article/view/8109/122

Link til blogginnlegg som omtaler prosjektet og læringsressurs: Såkornsprosjektet: Fra dikt til digital collage (usn.no) og Lansering av den tverrfaglige læringsressursen «Fra dikt til digital collage» (usn.no)

Bildetekst: Studentcollage.

I studio: Kirsten Linnea Kruse, Karete Roksvåg og Tone Cronblad Krosshus

Produksjonsansvarlig: Tone Cronblad Krosshus

Kunst som kunnskapsåpner

March 9th, 2021

moonrisekingdom-1.jpg

 

I denne podkasten samtaler vi om et undervisningsforløp som tar utgangspunkt i filmen Moonrise Kingdom. Vi presenterer selve undervisningsforløpet og snakker om hvordan kunst har et iboende potensial for læring. Prosjektet ble til med utviklingsmidler fra barnehagelæreutdanningen ved USN, og ble gjennomført med 1. årsstudenter som et profesjonsseminar på campus Notodden i 2019 og 2020. Kunst som kunnskapsåpner er utviklet og gjennomført av Ingvild Margrethe Birkeland (Drama og teater), Elisabeth Hovde Johannesen (Norsk), Anne Torill Kimerud (Pedagogikk) og Tone Cronblad Krosshus (Drama og teater).

Moonrise Kingdom er basert på filmmanus av Wes Anderson og Roman Coppola, og regissert av Wes Anderson, 2012.

Musikk som spilles i podkasten er hentet fra soundtracket til filmen og er Playful Pizzicato, fra Simple Symphony, Op.4, Komponert av Benjamin Britten, (1933 – 1934), spilt av English Chamber Orchestra.

 

Bilde: Focus Features - © 2012 Focus Features

I studio: Elisabeth Hovde Johannesen, Anne Torill Kimerud og Tone Cronblad Krosshus.

Produksjonsansvarlig:  Elisabeth Hovde Johannesen, Anne Torill Kimerud og Tone Cronblad Krosshus.

Estetiske læreprosesser, teknologi og digitale verktøy

March 4th, 2021

d.jpgI

Joanna Magierecka arbeider med estetiske læreprosesser, teknologi og digitale verktøy i barnehagelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanningen. Også i hennes samtidskunstneriske verker er teknologi og digitale verktøy en naturlig ingrediens. Hun har en estetisk, åpen og utforskende tilnærming til digitale verktøy i de ulike utviklingsprosjektene hun har utviklet. I dette intervjuet får vi høre litt om hva nettopp estetiske og utforskende tilnærminger til digitale verktøy kan være.  

Foto: JM, collage over egen digital identitet

I studio: Joanna Magierecka og Tone Cronblad Krosshus

Produksjon- og teknisk ansvarlig: Tone Cronblad Krosshus

Estetiske læreprosesser i grunnskolelærerutdanningen

November 26th, 2020

COLOURBOX19580007_1_75mt7.jpg

Intervju med Marie Møller-Skau, Ph.d. stipendiat ved Universitettet i Sørøst-Norge om hennes prosjekt:

Studiens målsettingen er å utvikle ny kunnskap om estetiske læreprosesser i lærerutdanning. Hensikten er at kunnskapen skal kunne styrke utdanningens innhold og form, slik at flere lærerstudenter har mulighet til å legge til rette for estetiske læreprosesser i grunnskolen. Studien inngår i forskning- og utviklingsprogrammet «Det er lærer du skal bli…» ved Universitet i Sørøst-Norge. Programmet har som hovedmål å utvikle ny kunnskap om lærerutdanningen gjennom et profesjonsrettet, praksisnært og tverrfaglig perspektiv.  

 

I studio: Marie Møller-Skau og Joanna Magierecka

Produksjons- og teknisk ansvarlig: Joanna Magierecka

Intervju med den danske barnebokforfatteren Kim Fupz Aakeson

May 18th, 2020

 

Forfatter Kim Fupz Aakeson kan betegnes som «Danmarks ukronede børnelitteraturkonge». Han er både prisbelønt og elsket for sine utallige barnebøker, tegneserier og romaner. Forfatteren skriver om og for barn og alltid i øyenhøyde med barn. I tillegg til å skrive bøker jobber han med filmmanus, og som tidligere tegner har han et hjerte for det visuelle og samarbeider ofte og gjerne med illustratører. Dette har resultert i en rekke bildebøker. Høsten 2019 var han gjest og foredragsholder på Bildebokkonferansen på Bok og Blueshuset, Notodden. Denne podcasten er et intervju med Kim Fupz Aakeson hvor han forteller om sine frydefulle, foruroligende og frekke fortellinger og karakterer, om et givende samarbeid med illustratører, om humor og om fantasifull lek med språket – og ikke minst om hans helt nye dansk-norske bildebok, illustrert av Stian Hole, som utkommer våren 2020.

I studio: Kim Fupz og Kirsten Linnea Kruse

Produksjonsansvarlig: Kirsten Linnea Kruse

Foto er fra video-opptak på Bildebokkonferansen oktober 2019.

Humor og de personlige erfaringer

May 18th, 2020

BBKplakat_10_9_2019.jpg

Torill Kove er animatør, illustratør, forfatter og regissør. Hun har mottatt Oscar for beste animasjonsfilm med filmen den danske dikteren (2006), i tillegg til en rekke andre priser. I denne podkasten blir vi særlig kjent med henne som illustratør og forfatter. Blant annet snakker vi om hennes bruk av humor, men også om den eksistensielle grunntonen vi finner i flere av bøkene og filmene. I samtalen om den symbolske og gripende Tråder (2017) relaterer Kove tematikken til en dypt personlig erfaring. 

 

I studio: Torill Kove og Julie Nordahl

Teknisk ansvarlig: Bård Gunnar Moe

To 6-åringer om barnehage og skole

August 19th, 2019

pod.jpg

I denne podkasten har 6-åringene Åse og Menko tatt seg tid til å komme en kort tur innom podkaststudio for å snakke litt om barnehage. De har gått i barnehage i 5 år og vet derfor masse om det. Men nå er sommeren snart over for denne gang. Livet som barnehagebarn er også over, og Åse og Menko skal om tre dager bli 1. klassinger og skolebarn. Vi snakker derfor også litt om hvordan det skal bli å begynne på skolen. Tusen takk til Åse og Menko for at dere tok dere tid! Og lykke til på skolen.

I studio: Åse, Menko og Tone

Produksjonansvarlig: Tone Cronblad Krosshus

Teknisk ansvarlig: Bård Gunnar Moe

Tegning av: Åse og Menko

PodEst on the go

June 20th, 2019

Udforskning #1 - DigEst

Hvad er digital kompetence? Hvordan kan vi udforske den gennem æstetisk tilnærmning? Jacob Knudsen, tovholder og udvikler på Digitalt - det er for børn i Vejle Kommune, Danmark, og Joanna Magierecka har udforsket denne problemstilling i teknologirige omgivelser på DigTekLab her på Notodden, med bidrag fra Elin Bøen, projektlederen. I denne podcast fortæller de om sine overvejelser og processen.

I samtale: Jacob Knudsen og Joanna Magierecka

"PodEst on the go" er produceret udenfor studio. 

 

https://beatpainter.com/

MyAudioArt_5_.png

Researching theatre within the process of staging a production

April 4th, 2019

Dr George Rodosthenous is Associate Professor in Theatre Directing at the School of Performance and Cultural Industries of the University of Leeds since 2002. He has been the Director of Enterprise and Knowledge Transfer for the School from 2009-2012. George is the Artistic Director of the theatre company ‘Altitude North’ and works as a freelance director/composer for the theatre.

On 19th of March 2018 Dr Rodosthenous visited USN, campus Notodden. Here he held a lecture - The body in performance, refining improvisational techniques and compositional practices for performance. He talked as well about updating Greek Tragedy and some of the theatre performances he had directed as well as researched. In studio, we had the possibility to tolk about aesthetics, learning processes and his academic research within the process of staging a music theatre production.

For more information

https://youtu.be/CyBMYeG7pMM

http://www.pci.leeds.ac.uk/people/dr-george-rodosthenous/

I studio: Dr. George Rodosthenous (Associate Professor, University of Leeeds). Joanna Magierecka (Associate Professor, University of Southeast-Norway)

Produksjon:

Produksjonsansvarlig: Joanna Magierecka

Teknisk ansvarlig: Bård Gunnar Moe

Podbean App

Play this podcast on Podbean App